Tot mijn schrik zie ik, dat er sinds de start van de cursussen in september geen nieuw bericht is geplaatst. Het was een drukke en bijzonder herfst en toen kwam er ook toch weer een “Lock down” . De lessen moest ik weer stil leggen, terwijl iedereen net weer lekker bezig was. Sinds vorig voorjaar kon ik niet veel lessen geven. Om te laten zien, dat we toch druk bezig zijn geweest met z’n allen hier een korte update. De titel foto is van Maria, die een prachtige kop van een Geisha heeft geboetseerd. Op de foto zie je de binnenkant van de kop. De streepjes op de rand zijn voor het kleipapje om hem straks weer in elkaar te zetten.
Palmyre heeft haar spelend kind afgemaakt, die staat te wachten tot hij eindelijk gebakken kan worden.
En ze is begonnen met een nieuwe kop, ze wil leren spontaner te werken. Het doel is ook om meer uitdrukking in een kop te krijgen.
Nieuwe uitdagingen en nieuwe doelen hebben de cursisten zich zelf gesteld. Zo is Wim met een mannen torso begonnen en Marieke heeft hout verruild voor klei en gaat de strijd aan met youtube en intstagram voorbeelden.
De opzet voor een torso van Wim.
Yvonne heeft het zichzelf moeilijk gemaakt, ze wil deze stam van binnen uithollen door de kleine gaten die al in het hout aanwezig waren.
Het werkstuk van Yvonne, de stam wordt uitgehold door de gaten.
De komende tijd hoop ik weer meer berichten over de voortgang van al deze en nog ander werk van de cursisten te kunnen plaatsen.
Goede houtbeitels zijn een kostbaar bezit. Ze zijn niet goedkoop, maar als je er goed voor zorgt gaan ze gaan soms meerdere generatie mee.
Houtbeitels zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. De meeste cursisten hebben er inmiddels enkele aangeschaft. Met een stuk of 4 kun je aardig uit de voeten.
Koop je eerste beitels niet te breed. Het werken met een smalle beitel kost minder kracht. Een halfronde van 10 mm, een van 6 mm breed en en niet te diep 3 mm b.v. zijn mooie start beitels. Daarnaast kun je nog een vlakke van 12 mm of 15 mm aanschaffen. Tenslotte een naar keuze.
De beitels bewaar je in een foedraal. Dan zijn ze goed opgeborgen en kunnen ze niets kapot maken. De beitels worden zo los van elkaar bewaard en blijven mooi scherp. Ze zijn zelf ook goed beschermt en blijven mooi. Nog een voordeel, je hebt je beitels mooi overzichtelijk bij elkaar.
Foedraal van Lidy
Je kunt een foedraal in de winkel kopen, elke beeldhouwwinkel heeft ze, ook bij een gereedschapszaak kun je ze vinden.
Foedraal
Foedraal grijs
Hier nog een voorbeeld van een stevig grijs foedraal uit een bouwmarkt.
Je kunt er ook zelf een maken. Hieronder twee mooie voorbeelden.
De vlierstruik komt veel voor, het kan een echte woekeraar zijn.
Daarnaast is het een heel bijzondere en heilzame plant. Hij bloeit mooi in het voorjaar en geeft vruchten aan het eind van de zomer, mooie zwarte kleine bessen in de vorm van een scherm.
Het hout van een vlierstruik lijkt waardeloos, als je hem snoeit zijn de takken dun en zacht, ook nog eens hol van binnen.
Is de struik wat ouder en zijn de takken dik, zoals het omgewaaide exemplaar hier boven, dan kun je er mooie dingen van maken.
vlierstam
Vlierstam met jaarringen en het holletje van binnen.
Het hout is licht geel tot wit van kleur, het snijdt makkelijk.
Het hout is mooi compact van structuur het laat zich heel mooi glad afwerken. Het is heel geschikt om lepels uit te snijden.
De ruwe vorm van 4 lepes uit vlierhout.
De 4 lepels zijn klaar, er komt nog een beetje olijfolie op.
Door te schuren met schuurpapier is het hout mooi te polijsten, daarna een beetje olijfolie erop doen en uit poetsen.
Als je het stammetje in vieren deelt zal het hout niet gaan scheuren.
Hanne Wildschut is een nieuwe facebook groep begonnen, met het thema Beeldhouwen in HOUT. beeldhouwen in HOUT groep.
Hier kun je informatie uit wisselen over beeldhouwen in hout, technieken, hout soorten enz.
Als je lid word, kun je ook je eigen werkstukken plaatsen.
Komend weekeind is er voor liefhebbers van houten beelden een interessante expositie in het fort bij Vechten. Alles op het gebeid van hout bewerken, meubel maken en werken met hout. Voor meer informatie zie de link hieronder.
Om een beeld van hout te kunnen maken heb je hout nodig.
Er zijn heel veel verschillende bomen, hier stel ik jullie de kersenboom voor.
Deze hier boven is een prachtig groot exemplaar.
kersenhout is roodachtig, er kunnen gele stukken in zitten en hier en daar paars. Het is prachtig hout om een beeld mee te maken. Het is mooi compact en hakt lekker. Je kunt het mooi schuren en polijsten.
Het hout is middelhard, harder dan appelhout, zachter dan dat van peren.
Je herkent de stam van kersen aan de omkrullende schors, vaak zijn er gladde stukken op de stam en bij een ouder exemplaar aan de diepe groeven.
Stam van een kersenboom, let op de omkrullende schors en grote spleten.