Hoe bewaar ik klei?

Klei is een belangrijk hulpmiddel bij het leren beeldhouwen en het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht. Je gebruikt klei om een schets te maken, op ideeën te komen. Je maakt er makkelijk een model voor je werkstuk van. Je kunt er je idee voor je werkstuk mee overbrengen aan je docent of opdrachtgever. Het is makkelijk te bewerken en te vormen. Het is niet duur en je kunt het telkens opnieuw gebruiken.

Je kunt goedkope rivierklei gebruiken of fijne chamotklei, want meestal laat je het model gewoon opdrogen. Deze kleisoorten zijn fijn van structuur je kunt er gedetailleerd meer werken. Wil je het model wel bakken dan kun je beter met grove chamotklei werken. Wil je het model nog kunnen aanpassen, doe het dan in een vochtige doek met een plasticzak eromheen.

Wil je klei lang bewaren, stop het dan in een afsluitbare emmer (b.v. Verfemmer), doe er een beetje water bij en laat het in de plastic zak waar in je het koopt. Zo kunt je het jaren bewaren. Is de klei toch hard geworden, doe er dan wat water bij, niet te veel. De klei neemt het water op, herhaal dit enkele dagen en je klei is weer soepel. Kneed het door elkaar en gebruik weer wat water om de fijnste soepelheid te krijgen. Voor sommige werkstukken kan het beter zijn wanneer de klei stijf is, dan blijft het beter in de vorm staan. Klei kan bevriezen, dan verliest het zijn samenhang, deze klei kun je niet meer bakken. Maar wij beeldhouwers gebruiken klei als schets materiaal, dan is het geen probleem. Keramisten moet veel zorgvuldiger met hun klei omgaan, zij gebruiken het op een heel andere manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *