Houtsoorten en bomen: seringenhout

De sering is eigenlijk geen boom maar een struik.
Ook struiken kunnen mooi beeldhouwhout leveren, hun stammen worden misschien iets minder dik, maar het hout is vaak fraai.
Dat geld zeker voor de sering.  Afhankelijk van de kleur van de bloemen zitten er mooie rode of paarse kleur patronen in het hout.

De takken kunnen door snoeien heel dicht bij elkaar zitten, of soms vergroeid raken. Het  hout is hard en vast van structuur. Het is goed goed te bewerken, je kunt er mooie details in snijden.
Frederyk heeft een samen gesteld beeld gemakt van verschillende stukken seringenhout.
Het spookje heeft een kop van een veel vertakt stuk gekregen. Het lijf is onder ook knoestig door het vele snoeien, de vormen die daardoor ontstaan heeft ze goed gebruikt voor billen en bovenbenen.
De armen en een stuk van de benen zijn er later aangezet met een duvel en lijm.

 

Hoe bewaar ik mijn houtbeitels.

Goede houtbeitels zijn een kostbaar bezit. Ze zijn niet goedkoop, maar als je er goed voor zorgt gaan ze gaan soms meerdere generatie mee.
Houtbeitels zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. De meeste cursisten hebben er inmiddels enkele aangeschaft. Met een stuk of 4 kun je aardig uit de voeten.
Koop je eerste beitels niet te breed. Het werken met een smalle beitel kost minder kracht. Een halfronde van 10 mm, een van 6 mm breed en en niet te diep 3 mm b.v. zijn mooie start beitels. Daarnaast kun je nog een vlakke van 12 mm of 15 mm aanschaffen. Tenslotte een naar keuze.
De beitels bewaar je in een foedraal. Dan zijn ze goed opgeborgen  en kunnen ze niets kapot maken. De beitels worden zo los van elkaar bewaard en blijven mooi scherp. Ze zijn zelf ook goed beschermt en blijven mooi. Nog een voordeel, je hebt je beitels mooi overzichtelijk bij elkaar.

foedraal
Foedraal van Lidy

Je kunt een foedraal  in de winkel kopen, elke beeldhouwwinkel heeft ze, ook bij een gereedschapszaak kun je ze vinden.

Hier nog een voorbeeld van een stevig grijs foedraal uit een bouwmarkt.
Je kunt er ook zelf een maken. Hieronder twee mooie voorbeelden.